miercuri, 16 iulie 2008

Arsavir Acterian-fragmente de Jurnal

Citez cateva fragmente din Jurnalul lui Arsavir Acterian:
\1983-la 76 de ani- "Uneori-cand detasarea greu cucerita ma paraseste-simt cum navalesc in mine jivinele unor urate apucaturi:un pic de mandrie desarta, olecuta de trufie prosteasca, ba chiar un dram de ingamfare; devin prada ambitiilor neroade sau unei joase, ieftine vanitati, contracarata insa imediat de rusinea de a ma descoperi cum nu doresc. Ca intr-un vis cu cosmare(aceasta exista intr-un ungher ascuns al sufletului), colcaie in mine pofte de care nu ma pot scutura, sentimente de care rosesc pur si simplu, imbolduri spre fapte pe care le condamn la altii."
\1971,sub impresia meciului de box Cassius Clay-Frazier: "Cand asemenea exemplare de oameni exista-dezlantuind pasiuni, aplauze si isteria spectatorilor din sala si din lumea intreaga- e copilaros sa mai crezi ca omul poate fi imbunat, afinat, necum desavarsit. A fost un spectacol obsedant si demoralizant. Din care cauza m-am tot framantat in pat, nereusind sa adorm pana tarziu."
\1973, 26 martie : "Ne agatam de un colac, ne sprijinim de o idee, pe un manunchi de sentimente, pe o legatura oarecare de rudenie, de prietenie, de dragoste, pe te miri ce- pe o nadejde sau pe o slabiciune- si totul- tot ce ni se pare uneori solid, permanent, vesnic, se topeste ca un fulg la prima bataie de vant naprasnic al Istoriei. Te cramponezi de fleacuri: un tablou, un manuscris, o proprietate, fleacuri pe care le socoti niste absoluturi si constati intr-o buna zi ca nu poti pune temei pe ele, cum nu poti pune temei pe tot ce e precar in lume. Te trezesti ca dintr-un vis tocmai cand te simteai mai solid fundat pe cate ceva. Si cat, Doamne, te framanti, te perpelesti, te zvarcolesti pentru atatea bagatele ce-ti confisca atentia si-ti pun la grea incercare nervii, iti zdruncina sanatatea sau te imping chiar la nebunie, la ruptura de tot ce ai fost, de tot ce ai crezut ca e alfa si omega, inceputul si sfarsitul."


Cred ca, asa scurte, sunt trei fragmente care spun ceva despre Arsavir Acterian. O tinerete in umbra ilustrilor prieteni Eugen Ionescu,Noica, Eliade,Papu, etc, dar si a stralucitorilor Haig si Jeni-frate si sora.O apartenenta la miscarea legionara, care ii aduce prima detentie(1949-1953).
A doua detentie incepe in 1959(lotul Noica-Pillat) si se termina in 1964. O viata de o modestie si de o simplitate exemplare:ganduri, lecturi, plimbari, discutii cu cativa apropiati:Barbu Brezianu, Marieta Sadova, Alice Botez, etc... Voi continua sa public pe acest blog fragmente din jurnal- poate acest om le va deveni si celor care isi arunca ochii pe blog la fel de drag pe cat mi-a devenit mie...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salut,
simpatic blogul
fara detalii despre blogger
urmaresc in continuare , promit